Ca. 100 elever fra tre gymnasieklasser på Roskilde Handelsskole var torsdag i denne uge til workshop i Parken med Stop Spild Lokalt, som i forvejen bruger C-tribunen til udlevering af fødevarer, som af den ene eller anden årsag ikke kan sælges i butikkerne.
Anledningen var, at torsdag den 29. september var Danmarks nationale madspildsdag, hvor der rundt om i landet blev arrangeret en række møder, events og aktiviteter for at støtte op om den gode sag.
>> Læs mere om madspildsdagen på Fødevareministeriets hjemmeside.
Formålet med Stop Spild Lokalt-workshoppen var, at de unge skulle komme med ideer til, hvordan man skaber større opmærksomhed om madspild, og hvordan man kan reducere de enorme mængder, der bliver smidt ud hvert år.
Workshops om innovation og promotion
Eleverne var inddelt grupper, som var fordelt på to workshops om henholdsvis innovation og promotion. Her havde de ca. to timer til at komme med ideer og lave præsentationsmateriale via PowerPoint.
I promotion-workshoppen kom eleverne med ideer til kampagner, der var rettet mod især unge målgrupper, og som skulle skabe kendskab til og præference for Stop Spild Lokalt. Her var lærer Saqib Hussein fra Roskilde Handelsskole med i dommerpanelet.
Innovation-workshoppen handlede om ideer, der kan formidles til brugerne og bruges i hjemmet til at reducere madspild. Her var madformidleren Rasmus Fisker med i dommerpanelet – han er blandt andet kendt for at have vundet TV3’s Masterchef sæson 7 i 2021.
Lederen af Stop Spild Lokalt, Rasmus Erichsen, var tovholder på dagen og fortalte bagefter om udbyttet. Rasmus er den eneste lønnede medarbejder i Stop Spild Lokalt via fondsstøtte fra Salling Fonden, som foreløbig dækker resten af 2022.
[caption id="attachment_1646" align="aligncenter" width="1024"]
Rasmus Fisker og Rasmus Erichsen i dommerpanelet[/caption]
Rasmus Erichsen: En super-spændende dag
”Det var en super-spændende dag, hvor vi hørte en masse gode ideer og forslag,” sagde Rasmus Erichsen.
”Jeg synes især, det var givende at høre en masse unge tænke ud af boksen, for de er en vigtig målgruppe i forhold til at bekæmpe madspild. Alle undersøgelser om generationernes holdninger til madspild viser nemlig, at de unge siger, at de vil gøre mest ved sagen, men at det samtidig også er dem, der smider mest ud.”
”Derfor skal de guides i den rigtige retning og inspireres til, at madspild er ikke affald, men dårlige beslutninger. Det handler ikke kun om at have de rigtige holdninger, men også om at vise den rigtige adfærd, og det kræver igen, at man ved mere om, hvad man helt konkret kan gøre i hverdagen for at undgå madspild.”
[caption id="attachment_1649" align="aligncenter" width="1024"]
Rasmus Erichsen er leder af Stop Spild Lokalt[/caption]
”Ud over de mange ideer, som de kom med i dag, så håber jeg, at de også selv har fået noget at tænke på. De fik smagt på noget mad, som ellers skulle være smidt ud, og fandt ud af, at det jo bestemt ikke smager dårligt.”
”Jeg nåede desværre ikke selv at høre alle præsentationerne, fordi vi afviklede de to workshops parallelt i to lokaler. Men der var mange gode forslag, og selvfølgelig også nogen, der var mindre realistiske end andre, eller som lignede noget, der findes i forvejen. Sådan er det, når en gruppe unge mennesker kun har et par timer til det, men blandt mange fine forslag, så fandt vi en god vinder fra hver workshop.”
”Vindergruppen i innovations-workshoppen kom med noget, jeg faktisk ikke selv havde tænkt på, nemlig at tørre maden ved hjælp af en dehydrator. Eventuelt også blende det bagefter til pulver, der så kan bruges f.eks. som smagsstof i andre retter. Men man skal lige regne nærmere på, om det giver et samlet ”plus” i sidste ende, men jeg synes det var en god ide til at begrænse madspild. De havde lavet en flot præsentation med et forslag til en app, der skulle understøtte ideen.”
[caption id="attachment_1647" align="aligncenter" width="1024"]
Vindergruppen i Innovations-workshoppen[/caption]
”Den anden vindergruppe havde også et godt, gennemarbejdet forslag til en målrettet kampagne om madspild, hvor de blandt andet pegede på at bruge Tik Tok, som er et medie, som de fleste unge bruger meget i dag.
[caption id="attachment_1648" align="aligncenter" width="1024"]
Vindergruppen i Promotion-workshoppen[/caption]
- - - - - - - -
Stop Spild Lokalt udleverer fortsat fødevarer mandag, onsdag og fredag fra området under C-tribunen (hvis ikke der er kampe eller andre arrangementer). Rasmus Erichsen fortæller, at de får en ny bil om lidt, så de kan indsamle endnu flere varer til ”genbrug” – og dermed mindre madspild.
Du kan følge med i åbningstider m.m. på Stop Spild Lokalt (Østerbro)'s facebook side her.